Loader

Reforma sudstva i 3.320.000 zaostalih parnica

20.jun,14:09

DOKUMENT: Nacionalna strategija reforme pravosuđa za period 2013 - 2018.

Ministarstvo pravde i državne uprave objavilo je 14. juna na svom sajtu <a href=" http://www.drzavnauprava.gov.rs/sekcija/703/reforma.php

“ target=“_blank“> Nacionalnu strategiju reforme pravosuđa za period 2013 – 2018.Ministarstvo je finaliziralo Nacrt Strategije nakon dvomesečne javne rasprave, na osnovu rezultata rada radne grupe i pristiglih komentara i sugestija.

Strategija predviđa pet ključnih načela i prioriteta za reformu pravosudnog sistema Srbije a to su nezavisnost, nepristrasnost i kvalitet pravde, stručnost, odgovornost i efikasnost, dok su Akcionim planom precizirane i konkretne mere, aktivnosti, rokovi i institucije odgovorne za njihovo sprovođenje i izvori sredstava.

Jedna od strateških smernica u delu plana kojim se reguliše efikasnost predviđa usaglašavanje mreže sudova sa Briselskim sporazumom (Prvim sporazumom o glavnim principima normalizacije odnosa). Govori se i o potrebi (proceduralno inače veoma složene) promene Ustava radi obezbeđuvanja nezavisnosti sudstva. Reč je o rešenjima poput: isključenja Narodne skupštine iz procesa izbora predsednika sudova, sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca,članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, isključenja predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti iz članstva u ovim telima, itd.

Ovde donosimo nekoliko odlomaka Strategije u kojima se slika stanje u sudovima:

DOKUMENT: DOKUMENT: Nacionalna strategija reforme pravosuđa za period 2013 - 2018.

O 3.320.000 zaostalih predmeta

Kada je reč o starim predmetima, i na kraju 2012. godine broj zaostalih predmeta je na nivou prošlogodišnjeg. Za sudove opšte nadležnosti broj starih predmeta iznosi 3.32 miliona, a za sudove posebne nadležnosti 54.706 starih predmeta.

Ukupan broj zaostalih predmeta u sudovima opšte i posebne nadležnosti već nekoliko uzastopnih godina iznosi preko 3 miliona.

Neažurnost je u uzročno-posledičnoj vezi sa trajanjem sudskih postupaka, poštovanjem ljudskih prava učesnika u postupcima, brojem predstavki protiv Republike Srbije pred Evropskim savetom za ljudska prava, kao i ocenom rezultata rada sudija i javnih tužilaca. Uzimajući u obzir, broj nerešenih i broj starih predmeta, prilikom urgentnog i sistemskog rešavanja na nivou čitavog pravosuđa zavise, u dobroj meri, i rezultati reforme pomenutih, sa njime povezanih oblasti. U tom smislu, ovom Strategijom se kao prioritet utvrđuje rešavanje zaostalih predmeta po osnovu detaljno razrađenog programa zasnovanog na sledećim principima: Identifikacija i preraspodela zaostalih predmeta; Automatizacija upravljanja predmetima; Horizontalna realokacija sudija i osoblja uz poštovanje ustavnih garancija a uz adekvatnu stimulaciju; Preuzimanje značajnog broja sudskih predmeta od strane pravosudnih profesija: izvršitelja i javnih beležnika; Izmena materijalnih i procesnih zakona u cilju unapređenja efikasnosti i pravne sigurnosti.

O rešavanju predmeta u razumnim rokovima

Da bi pravda građanima bila dostupna, njihovo poverenje u pravosuđe raslo a broj predstavki protiv Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava ESLjP zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku i broj zaostalih predmeta se smanjivao, mora se, što hitnije, sprovesti širok spektar mera koje će, već u kratkom vremenskom periodu koji pokriva ova Strategija, dati osetne rezultate na polju kraćeg trajanja sudskih postupaka. U tom smislu, pored temeljne analize faktora koji utiču na predugo trajanje sudskih postupaka, neophodno je sprovesti izmene normativnog i unaprediti institucionalni i budžetski okvir.

O 12.000 sudskog i tužilačkog osoblja

Početkom 2010. godine, u pravosuđu je bilo oko 12.000 zaposlenih (sudskog i tužilačkog osoblja). Efikasna upotreba ovih brojnih i raznovrsnih ljudskih resursa može da omogući da pravosuđe bude efikasno i da bolje koristi svoje resurse.

Broj mesta zaposlenih u pravosuđu u svakom sudu i javnom tužilaštvu se zasniva isključivo na broju sudija, odnosno javnih tužilaca, a ne na osnovu kriterijuma kao što su administrativne potreba pojedinačnog suda.

Analize rada sudova opšte i posebne nadležnosti za 2010. i 2011. godinu koje je uradio Vrhovni kasacioni sud, pokazuju da i dalje postoji nejednaka opterećenost sudova i sudija predmetima. To negativno utiče na ostvarivanje prava na pristup pravosuđu, naročito kada su u pitanju socijalno ugrožene kategorije stanovništva…

O 1000 sudija i javnih tužilaca koji nisu reizabrani 2009.

Složenosti trenutne situacije u pravosuđu doprinosi problem reintegrisanja u novu pravosudnu mrežu dobrog dela od ukupno 1000 sudija i javnih tužilaca koji nisu reizabrani 2009. godine, a koji su se nakon odluka Ustavnog suda, a potom i Visokog saveta sudstva-a i Državnog veća tužilaca-a 2012. godine, vratili….

Više na stranici Nacionalna strategija reforme pravosuđa za period 2013 – 2018.S

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve